Samen ontwikkelen met passie en respect
Mijn maakbare mais
Update Mijn Maakbare Mais groep 7 en 8

Korrels malen en bladeren kammen
Inmiddels zitten er al vier lessen van Mijn Maakbare Mais op. De leerlingen uit groep 7/8 zijn hard op weg om hun eigen lampje te maken. Het begon vier weken geleden allemaal met één maisplant. Iedere leerling heeft een maisplant gekregen, deze plant ontleed en de verschillende onderdelen in materialen omgetoverd. De korrels van de kolf hebben ze gedorst, gemalen en getransformeerd tot bioplastic! De bladeren hebben ze laten weken in warm water en het bladmoes eruit gekamd zodat de vezels overbleven. Hier gaan we uiteindelijk de lampenkap van maken.

Ondertussen hebben de leerlingen een heleboel geleerd over materialen zoals plastic, bioplastic en een filmpje gezien over de plasticsoep. De leerlingen weten hoe mais groeit en in welke producten mais wordt verwerkt. Uiteraard hebben we ervaringen gedeeld over het eten van mais en het zien van en het spelen in een maisveld. Dat mais, met name siermais, in vrijwel alle kleuren voorkomt is voor deze groep leerlingen ook geen verrassing meer.

Mijn Maakbare Mais en Dutch Design Week
Tijdens de herfstvakantie stond Eindhoven in het teken van Dutch design. Omdat ik afgestudeerd ben aan de Design Academy Eindhoven was mijn afstudeerproject (Mijn Maakbare Mais) te zien op de Graduation Show tijdens de Dutch Design Week. Hier heeft het project veel positieve aandacht gekregen. Duizenden bezoekers hebben de lampjes bewonderd en de boekjes van de pilotversie ingekeken. De lesboekjes van de leerlingen waren zo gewild dat ik in overleg met meester Jan heb besloten om er een aantal uit te delen aan geïnteresseerden. Met een heleboel nieuwe connecties en visitekaartjes op zak ben ik teruggekeerd naar Boxmeer om nu de laatste paar lessen van de pilotversie, samen met meester Jan tot een goed einde te brengen. Naar verwachting zijn er nog 4 lessen en dan heeft uw zoon of dochter een maisplant omgetoverd tot een lampje! Uiteraard zal iedere leerling zijn of haar lampje mee naar huis mogen nemen.

Voor foto's, een filmpje en meer informatie zie www.mijnmaakbaremais.nl
Voor vragen of suggesties kunt u altijd contact met mij op nemen via janneke@berholtz.nl
En dan nu wat foto's!

Groetjes, Janneke Bergholtz